Wysoko w gorach na Teneryfie

Drożdżowe bułeczki z cynamonem

Paź
2011
15
15 października, 2011

; Dodane do: Jedzenie, Mój dom na Teneryfie

Drożdżowe bułeczki z cynamonem

Drożdżowe bułeczki z cynamonem

Podczas naszego ostatniego pobytu w Polsce moja siostra zrobiła dla nas pyszne bułeczki z cynamonem. Andrzej co chwilę sięgał po kolejną bułeczkę i potem powiedział mi, że z trudem powstrzymał się przed zjedzenia wszystkich. Będąc u mojej siostry zawsze możemy liczyć na to, że przygotuje coś pysznego, co więcej ona nigdy nie wypuszcza gości z pustymi rękoma. Tak było i tym razem, resztę pysznych bułeczek dostaliśmy na wynos:)

Jeszcze niedawno bałam się drożdżowych wypieków i niechętnie sięgałam po przepisy na bułeczki, ciasta drożdżowe czy chleby. Teraz uważam, że w pieczeniu wypieków drożdżowych jest coś magicznie wyciszającego, metafizycznego. Trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości, której mi zazwyczaj brakuje. Warto się przełamać, gdyż sam proces przygotowywania wypieków drożdżowych jest niesamowity, a zapach, który wypełnia dom podczas ich pieczenia i smak jeszcze ciepłych, świeżo upieczonych bułeczek przenosi nas po prostu w inny wymiar;)

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson ‚Jak być domową boginią’

Norweskie bułeczki drożdżowe z cynamonem

Norweskie bułeczki drożdżowe z cynamonem

Składniki na 20 bułeczek:

600 g mąki pszennej (musiałam dodać więcej, bo ciasto się za bardzo kleiło)
100 g cukru
pół łyżeczki soli
21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka

Na nadzienie:
150 g bardzo miękkiego masła (można dać mniej)
150 g cukru
1,5 łyżeczki cynamonu

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.

Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem). To będzie spód bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.

W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu. Masło musi być bardzo miękkie, można je nawet roztopić.

Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiego rulonu. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce, na spodzie z ciasta. Powinno wyjść około 20 kawałków. Bułeczki nie muszą się stykać. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.

Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 230ºC.

Smacznego!