Wysoko w gorach na Teneryfie

Szarlotka – prosta i pyszna

Sie
2011
18
18 sierpnia, 2011

; Dodane do: Jedzenie, Mój dom na Teneryfie

Szarlotka

Szarlotka

Jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka. Kiedyś dostałam przepis na pyszną i bardzo prostą w wykonaniu szarlotkę od mojej siostry i jestem mu wierna od lat. W sieci możecie znaleźć bardzo podobne przepisy jeśli wpiszecie w wyszukiwarkę ‘szarlotka z jednego jajka’. Ta szarlotka pachnie cudnie cynamonem, jabłkami i po prostu domowym ciastem. Ta szarlotka jest moim comfort food.

Najbardziej lubię szarlotkę z dużą ilością musu jabłkowego połączonego z kawałkami jabłek. Ciasta musi być mniej niż masy jabłkowej. Możecie szarlotkę podać z lodami, bitą śmietaną, jogurtem lub samą. W każdym wydaniu jest pyszna.

Szarlotka szybka i pyszna

Szarlotka szybka i pyszna

Składniki:
1 jajko
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
kostka masła
1 duży słoik musu jabłkowego
6 (lub według uznania) dużych jabłek, obranych i pokrojonych na kawałki
Cynamon (wedle upodobań)

Blaszkę do pieczenia 25×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy dodać jajko i masło. Zagnieść ciasto. Oddzielić ¼ ciasta (tę część ciasta pokruszymy na wierzch masy jabłkowej).
W garnku podgrzewamy mus jabłkowy i dodajemy pokrojone na kawałki jabłek. Dodajemy cynamon.
Ciasto wykładamy na spodzie blaszki. Następnie wykładamy jabłka z musem jabłkowym. Na samą górę kruszymy resztę ciasta.
Pieczemy 40-45 minut w temp.180 stopni C.
Smacznego!