Wieloryby na Teneryfie

Chlebek bananowy z kokosem i żurawiną

wrz.
2011
10
10 września, 2011

; Dodane do: Jedzenie, Mój dom na Teneryfie

Chlebek bananowy z kokosem i żurawiną

Chlebek bananowy z kokosem i żurawiną

Kolejny przepis z wykorzystaniem bananów. Takich bardzo dojrzałych, z którymi trzeba coś zrobić, gdy już leżą lekko brązowe i wiadomo, że nikt już się na nie skusi. Chlebek bananowy to bardzo proste, bardzo wilgotne i bardzo dobre ciasto. Ja najbardziej lubię chlebek bananowy pokrojony na grube plasterki i przypieczony w piekarniku pod grillem (można je również wrzucić do tostera).
Kawałek chlebka bananowego, jogurt i kawa to dla mnie pyszne śniadanie. Dziś podaję Wam przepis na chlebek bananowy z najnowszej książki Nigelli Lawson ‘Kuchnia’. Zamieniłam jedynie suszone wiśnie na suszoną żurawinę. Jeśli chcecie możecie dodać pokrojone orzechy, czekoladę lub inne ulubione dodatki.

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Składniki:
125 g masła
4 średniej wielkości banany [ ok. 500 g przed obraniem ]
150 g drobnego cukru
2 jajka
175 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
100 g suszonych wiśni lub suszonej żurawiny
100 g wiórków kokosowych

Masło roztopić w rondelku, zdjąć z ognia. Przestudzić.
Banany obrać i rozgnieść widelcem w miseczce.
W misce zmiksować cukier z przestudzonym roztopionym masłem, następnie nadal miksując dodać banany i jajka. Wmieszać łyżką mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na końcu dodać suszoną żurawinę lub suszone wiśnie i wiórki kokosowe. Wymieszać.
Masę wlać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 50 minut. Upieczone ciasto powinno odstawać od brzegów formy, a z wierzchu być sprężyste.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić w formie na 10 minut. Potem ostrożnie wyjąć ciasto z formy i zostawić na metalowej kratce do ostygnięcia.
Smacznego!