La Gomera, Zachod Slonca

; Dodane do: Jedzenie, Mój dom na Teneryfie

Ciasteczka z bakłażanem, pomidorami i fetą

Ciasteczka z bakłażanem, pomidorami i fetą

Kolejny przepis na bardzo smaczną, wakacyjną przekąskę z ciasta francuskiego. Znalazłam go na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych http://kuchniaagaty.blogspot.com/2011/02/wytrawne-ciasteczka-z-bakazanem.html i muszę przyznać, że te mini tarty wychodzą naprawdę pyszne. Wyglądają bardzo efektownie, a nakład pracy włożony w ich przygotowanie jest minimalny. Będą świetnym dodatkiem do sałaty. Smakują dobrze na ciepło i na zimno.

Mini tarty z bakłażanem, pomidorami i fetą

Mini tarty z bakłażanem, pomidorami i fetą

Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 duży bakłażan
2 dojrzałe, mięsiste pomidory
1 łyżka suszonego oregano
ok. 100g sera feta
2 łyżki oliwy (plus odrobina do podania)
½ łyżeczki octu winnego
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki bułki tartej

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Umyć warzywa, pokroić na ok. 0,5 cm plastry. Krążki bakłażana posmarować mieszanką oliwy, czosnku i octu – to ona nada im niezwykły aromat. Z ciasta wykroić prostokąty wielkości dłoni, przełożyć je na blachę i posypać odrobiną bułki tartej (bułka wchłonie nadmiar wilgoci z warzyw, co pozwoli ciastu lepiej wyrosnąć). Na każdej porcji ciasta położyć kilka plastrów bakłażana, posolić. Na nich położyć pomidory i kawałki fety. Całość posypać oregano i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec ok. 20 minut, do zrumienienia brzegów ciasta. Mini tarty podawawać przybrane świeżymi ziołami, skropione dobrą oliwą.
Smacznego!

Tags: