Wysoko w gorach na Teneryfie

Risotto cytrynowe z parmezanem

Lip
2011
27
27 lipca, 2011

; Dodane do: Jedzenie, Mój dom na Teneryfie

Risotto cytrynowe z parmezanem

Risotto cytrynowe z parmezanem

Bardzo lubię risotto w każdej postaci i z przeróżnymi dodatkami. Lubię hiszpańską paelle, która trochę przypomina risotto, bardziej bogate i jednak inne. Gotując w domu bardzo często sięgam do prostych przepisów, takich z niewielką liczbą składników, które najczęściej mam pod ręką. Przepis na risotto cytrynowe znalazłam już kilka lat temu w książce ‘Kuchnia śródziemnomorska’ Anne White. Niemal zawsze, kiedy mam ochotę na risotto, które smakuje wyśmienicie i świetnie poprawia humor, wracam do tego właśnie przepisu.

Risotto cytrynowe

Risotto cytrynowe

Risotto cytrynowe przepis Anne White (lekko zmieniony)
3-4 porcje

Składniki:
2-3 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szalotki lub 1 cebula, obrane i posiekane
300 g ryżu do risotto – Arborio lub Carnaroli
125 ml wytrawnego białego wina
1 l ciepłego wywaru z warzyw lub bulionu z kury
Większa szczypta szafranu (można pominąć)
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki masła
Wiórki, płatki parmezanu do podania

Zetrzeć drobno skórkę z 2 cytryn. Wycisnąć 100 ml soku z cytryn. Sok i skórkę odstawić na bok.
Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać szalotkę lub cebulę i podsmażać przez kilka minut aż zmięknie(cebula ma być przezroczysta, nie może być brązowa). Wsypać ryż i mieszać, aż wszystkie ziarna będą dokładnie pokryte oliwą.
Wlać wino. Powinno bulgotać tak długo, aż wyparuje. Zmniejszyć płomień na mniej niż średni. Wlać sok z cytryny i łyżkę wazową bardzo ciepłego bulionu wymieszaną z szafranem. Wymieszać i gotować od czasu do czasu mieszając, aż zostanie wchłonięty cały płyn.
Wlać kolejną łyżkę wazową bulionu. Zamieszać. Gotować, aż znów zostanie wchłonięty cały płyn. W ten sam sposób dolewać kolejne łyżki bulionu.
Po wyczerpaniu bulionu risotto powinno mieć kremową konsystencję, a na jego powierzchni powinno zostać kilka łyżek stołowych bulionu.
Domieszać skórkę startą z cytryny i zieloną natkę pietruszki. Dodać masło. Przykryć i odstawić na 5 minut. Starannie wymieszać i podawać z płatkami parmezanu.
Smacznego!