Teide - Dom Na Teneryfie

Banany na Teneryfie i placuszki bananowe

lipiec
2011
23
23 lipca, 2011

; Dodane do: Jedzenie, Mój dom na Teneryfie

Banany z Teneryfy

Banany z Teneryfy

Latem brakuje mi owoców, które królują w Polsce o tej porze roku. Jagody, truskawki o wyjątkowym, słodkim smaku dzieciństwa, maliny, poziomki zbierane i zjadane prosto z krzaczka podczas spacerów w lesie, wszechobecne borówki, czereśnie i wiśnie – kocham je wszystkie.

Kiedyś siostra Andrzeja przyleciała do nas latem i przywiozła zebrane tego samego dnia rano jagody i poziomki. Była to najwspanialsza niespodzianka, dzięki której choć na chwilę zagościł w naszym domu zapach lata w najwspanialszym wydaniu. Dzięki Ela:)

Owoce na Teneryfie

Owoce na Teneryfie

Na Teneryfie też nie brakuje owoców, równie dobrych, choć zupełnie innych. Najlepsze papaje,przeróżne melony, figi, mango, winogrona i owoce kaktusa dostępne są na lokalnych bazarkach.

Drzewa bananowe na Teneryfie

Drzewa bananowe na Teneryfie

Wśród owoców na Wyspach Kanaryjskich królują jednak banany. Są one bardzo krótkie i nie spełniają wymogów Unii Europejskiej i nie mogą być eksportowane poza Hiszpanię. Bardzo lubię smak miejscowych bananów, świeżo zebranych, pysznie słodziutkich. W naszym ogródku też rośnie jedno drzewko bananowe, na którym nie wyrosły jeszcze owoce. Jest już jednak całkiem okazałe i kusi mnie, żeby urwać mu choć jeden liść i przygotować rybę, która pieczona lub gotowana na parze w liściu z takiego drzewa ma niepowtarzalny smak.

Bardzo często wykorzystuję banany do przygotowania deserów: muffinów, chlebka bananowego w wielu różnych odsłonach czy tez placuszków z bananami. Lubię to, że do przygotowania tych ostatnich nie muszę nawet wyciągać miksera, a ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę. Smakują wybornie same lub podawane z ulubionymi dodatkami.

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

300 g mąki
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
3 dojrzałe banany
Sok z połowy cytryny
1 jajko
3 łyżki stopionego masła lub 2 łyżki łagodnej oliwy
1 szklanka mleka (lub troszkę mniej lub więcej, tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany)

W misce połączyć suche składniki ciasta.
Banany obrać i rozdrobnić widelcem na jednolitą papkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Wymieszać mleko z bananami, jajkiem i stopionym masłem, następnie dodać wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Nabierać łyżką ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) i smażyć na rozgrzanej patelni (nie trzeba używać tłuszczu). Są gotowe, kiedy z obu stron nabiorą złotego koloru.
Smacznego!

Tags: