San Eugenio na Teneryfie

; Dodane do: Jedzenie, Mój dom na Teneryfie

Bardzo lubię gotować i piec. Sprawia mi to ogromną przyjemność. Przyznam szczerze, że najczęściej wybieram proste przepisy. Jedzenie, które można przygotować szybko ze świeżych składników to mój zdecydowany faworyt.

Zawsze wysoko na mojej liście zakupów znajduje się ciasto francuskie. Można z niego przygotować bardzo dużo pysznych smakołyków zarówno na słono jak i słodko. Dzieci, podobnie jak dorośli, bardzo lubią ciasto francuskie. Moim zdaniem całkiem dobre, świeże ciasto francuskie można kupić w supermarketach Mercadona.

Myślę, że w przyszłości na blogu znajdzie się sporo przepisów na dania z wykorzystaniem ciasta francuskiego. A zaczniemy od bardzo prostego przepisu na przekąskę. Kwadraty z serem i pomidorami smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i zimno.  Są znakomite jako przystawka, dodatek do sałaty zamiast pieczywa czy po prostu podane jako przekąska do piwa czy kieliszka schłodzonego Lambrusco. Idealne danie na letnie dni.

Kwadraty z mozzarellą i pomidorami

1 opakowanie ciasta francuskiego

Tarkowany ser mozzarella

Pomidory pokrojone na plastry

Suszone zioła prowansalskie

Świeża bazylia

Oliwa z oliwek (może być czosnkowa)

Sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 220 st C.

Ciasto rozłożyć na płaski placek i pokroić na nieduże kwadraty. Następnie kwadraty rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby zachować między każdym mały odstęp. Kwadraty posypać serem (ilość sera według uznania). Na ser  poukładać plastry pomidorów i posypać je suszonymi ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.

Kwadraty powinny być złocisto brązowe na brzegach. Zdjąć z blaszki i przed podaniem posypać świeżą bazylią, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą.

Smacznego:)

Tags: