Wysoko w gorach na Teneryfie

Faworki – proste i pyszne

Lut
2012
16
Luty 16, 2012

; Dodane do: Jedzenie, Mój dom na Teneryfie

Faworki

Faworki

Choć na Teneryfie raczej mało kto świętuje tłusty czwartek to ja nie mogłabym w tym dniu nie skusić się na pączki lub faworki. A skoro moi mężczyźni bardzo lubią faworki i jak dla mnie są one o wiele prostsze w wykonaniu niż tradycyjne pączki to znacznie częściej faworkujemy.

Poniższy przepis jest najlepszy z tych, które do tej pory wypróbowałam. Jest to przepis mojej mamy i wszystkim go gorąco polecam. Zapewniam Was, że z tego przepisu wyjdą Wam wspaniałe i kruche faworki.

Najczęściej przygotowuje ciasto na faworki aż z kilograma mąki, ale nie smażę wszystkich naraz. Ciasto można kilka dni przechowywać w lodówce lub nawet zamrozić.

Pyszne i proste faworki

Pyszne i proste faworki

Faworki

Składniki (można zrobić z połowy porcji)

1kg mąki
10 żółtek
2 łyżki masła
2 jogurty naturalne
szczypta soli
2 łyżki octu (żeby faworki nie chłonęły tłuszczu)
2 lub 3 łyżki śmietany (dodajcie tyle ile trzeba, żeby zagnieść ciasto)

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wyrabiać kilka minut. Ciasto obwinąć folią i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Odkroić kawałek schłodzonego ciasta i rozwałkować cieniutko (najlepiej, żeby ciasto było jak najcieńsze) na blacie oprószonym mąką. Następnie kroimy ciasto na cienkie paski (rozmiar dowolny). Każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku i przewlekamy przez otwór.

Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor (w trakcie smażenia raz obrócić faworki na drugą stronę, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!