San Eugenio na Teneryfie

Gazpacho – hiszpańska zupa na gorące dni

paź
2011
27
27 października, 2011

; Dodane do: Jedzenie, Mój dom na Teneryfie

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho to klasyczna zupa hiszpańska przygotowywana bez gotowania i podawana na zimno. Ten hiszpański chłodnik jest idealny na gorące dni. Jest orzeźwiający i ma wspaniały smak. Najlepiej smakuje przygotowany ze świeżych pomidorów kupionych na targu. Gazpacho pochodzi z Andaluzji i nie jest aż tak bardzo popularne na Wyspach Kanaryjskich. Smak tej zupy nie będzie pasował każdemu, ale na pewno warto choć raz spróbować samemu zrobić hiszpańskie gazpacho.

Wypróbowałam już kilka przepisów na tą zupę i wolę, kiedy gazpacho przyrządzone jest z samych warzyw, oliwy i ziół bez dodatku pieczywa. Dlatego kiedy trafiłam na przepis na gazpacho Liski z White Plate wiedziałam, że muszę go wypróbować.

Tym razem gazpacho przed podaniem posypałam świeżą kolendrą i świeżą pietruszką. Dla mnie dodatek kolendry był strzałem w dziesiątkę, ale zazwyczaj gazpacho ozdabia się jedynie pokrojonymi w malutką kostkę pomidorami, ogórkiem i papryką.

Hiszpańskie gazpacho

Hiszpańskie gazpacho

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
pół małej cebuli lub dymki
pół czerwonej lub zielonej papryki
1 duży ogórek
4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu z czerwonego wina
sól i pieprz do smaku
ew. szczypta cukru
do podania: drobno pokrojone: papryka, ogórek, pomidor, ew. grzanki lub zioła

W garnku zagotować wodę. Pomidory ponacinać, zanurzyć we wrzątku, następnie pod bieżącą zimną wodę i obrać ze skórki.
Czosnek i cebulę obrać i pokroić. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne.
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, doprawić solą i pieprzem.
Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Przed podaniem można do miseczki/filiżanki dodać 1-2 kostki lodu, posypać dodatkami.

Smacznego!

Tags: